• Bilmeniz Gerekenler

 Evdeki Tehlikeler

1- Zehirli Bitkiler: Zambak, sago palmiyesi, siklamen, İngiliz Sarmaşığı, açelya, lale, zakkum, castor fasulye, kalanchoe, amaryllis, çiğdem, pothos, schefflera.

2- Tehlikeli Gıdalar: Avakado, çikolata, kahve, çay, alkol, yağlı yemekler, soğan, üzüm, kuru üzüm, kuş üzümü, tuz, hamur mayası, kiraz çekirdeği, muskat,brokoli, sarımsak, çiğ balık, ceviz, makadamia fındığı, süt ve sütlü ürünler, patates, domates, diet ürünler, elma çekirdeği.

3-Kimyasallar: Antifriz, buz eritici kimyasallar, böcek, fare, salyangoz zehirleri, gübreler, göl ve havuzlardaki yeşil küfler, citronella mumları, deterjan ve çamaşır yumuşatıcılar, çamaşır suları vb. ürünler

4- Beşeri İlaçlar: Ağrı Kesiciler, soğukalgınlığı ilaçları, antidepresanlar, vitamin-diyet hapları, kemoterapotik ilaçlar vs.

5- Evin İçindeki Tehlikeler: Elektrik Kabloları, yuvasından çıkan prizler,yutulabilecek küçük nesneler, çoraplar vb.

6- Zehir İçermeyen Tehlikeler: Su bazlı boyalar, tuvalet suları, silikajel, kedi kumu, zamk(yapışkan) böcek ve fare tuzakları.


 İlk Yardım

İlkyardım, hasta ve yaralılara asıl tedavi başlayıncaya veya tedavi ihtiyacı ortadan kalkıncaya kadar yapılan sınırlı müdahalelerdir. Tıp personeli olmayan kişilerce de yapılabilir. İlkyardım genellikle basit, kolay öğrenilen, az sayıda teçhizatla uygulanabilen ama bazen hayat kurtarabilen yöntemlerin kullanılmasına dayanır.

Petlerimiz hiç büyümeyen birer çocuk olduklarından küçük veya büyük kazaların başımızına gelmesi her zaman olasıdır. Kazalara karşı her zaman hazırlıklı olmak gerçekten büyük önem taşır. Böyle bir durumda doktorunuza ulaşamama ihtimaline karşı birkaç veteriner klinik ya da hastanenin ulaşım bilgisini hazırda tutunuz ve ilk yardımın her zaman bir veteriner hekim tarafından uygulanmasını en doğru yöntem olduğunu unutmayınız. Bir profesyonele ulaşıncaya kadar, ilk yardım kitini yanınızda bulundurunuz.


 Kulakta Yabancı Cisimler

PİSİ PİSİ OTLARI

Özellikle köpeklerde lokalize olduğu bölgeye göre zaman zaman büyük cerrahi girişimlerle çözülebilecek durumlar yaratan bir bitkidir. Literatürde 'Grass Inflorescence' olarak geçen pisi pisi otu mayıs-haziran aylarında doğada yaygın olarak bulunur. Yapısı, tüylü yüzeylere tutunup sivri ucu doğrultusunda hızla ilerlemesini sağlar; daha çok uzun tüylü köpeklerde başlıca kulak olmak üzere; burun delikleri, parmak araları gibi bölgelerle göz ve vajina gibi organlar için risk yaratır. Hatta sağlam deriyi delerek deri altına yerleşir, kolayca hareket edebilme özelliğinden ötürü, girdiği noktada sabit kalmayıp ilerler. Bu da ilgili dokuda ciddi tahribat ve enfektif reaksiyon yaratır.


 Güneş ve Isı Çarpması

Yaz döneminin zaman zaman ciddi sonuçlar doğuran bir mevsim hastalığıdır. Bu çerçevede pet sahibinin konu ile ilgili pratik bilgi sahibi olması büyük önem taşır. Aslında köpekler doğaya bizden çok daha iyi adapte olmuş canlılar olsalar da, bu konu için biraz daha dezavantajlı bir biyolojik yapılarının olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü onlar ısılarını sabit tutabilmek için bizden farklı olarak normalin üstünde efor sarfetmek gibi sisteme başvururlar. Temelde ısınmanın mekaniğine taban tabana zıtmış gibi görünen bu durum onların terleyebilme yeteneğinden mahrum olmalarının sonucudur.


 Acil Durumda Veteriner Hekime Yardımcı Olmak İçin

• Minik dostunuzun tüm kayıtlarını bir dosyada tutun ve veteriner hekime o dosyayla gelin.
• İyi bir gözlemci olun; en son ne yediğini ve içtiğini takip edin
• Veterinere gelirken anormal olan idrarını dışkısını yada kusmuğunu mutlaka getirin.
• Bayılma yada Nöbet geçirirse bunun ne kadar sürdügünü bilin
. • Kanama olan bölgeyi veteriner hekime götürenekadar daima bir şeyle (peçete, havlu…) baskı yaparak getirin.
• Zehirlenmiş olduğunu biliyorsanız mutlaka hekime yediği şeyden bir örnek getirin.
• Acılı bir evcil hayvan sahibini bile ısırabilir dikkatli olun.


 Kısırlaştırma ne zaman yapılabilir?

Kısırlaştırma operasyonunu ergenliğe ulaştıktan sonraki her hangi bir dönemde yaptırabilirsiniz.
İlk kızgınlıktan önceki kısırlaştırmalar meme tümörleri riskini azaltma açısından faydalıdır. Ayrıca bu dönemde operasyonlar daha kolaydır ve komplikasyon riski düşüktür.


 Kısırlaştırma yaptırmadan kızgınlığı önleyebilirmiyim?

Evet hormon kullanarak kızgınlığı önleyebilirsiniz. Ancak bununda yan etkilerini ve geçici bir çözüm olduğunu göz ardı etmeyiniz. Hormon uygulamalarına 2 veya 3 kızgınlık dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir.


 Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yaptırabilirmiyim?

Çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır. Çünkü bu dönemde operasyon sırasında kanama riski daha fazladır. Ayrıca bu dönemdeki hormonal düzeni bozmak da fazla mantıklı değildir. Bu nedenle kızgınlık döneminin bitmesini beklemek daha yararlıdır.


 Kısırlaştırmanın faydası varmıdır? Varsa nelerdir?

Dişi kedi ve köpekleri kısırlaştırmanın öncelikli yararı kızgınlık döneminin ömür boyu ortadan kalkmasıdır.
Bir daha petiniz kanama dönemi geçirmeyecek ve çiftleşme isteği ortadan kalkacaktır. Dönemiyle ilgili davranış bozuklukları, sinirlilik, ısırma, rahatsız edici inlemeler ve ulumalar, evden kaçmalar ve söz dinlememek gibi strese neden olan bütün problemler ortadan kalkacaktır. Dönemine bağlı olarak görülebilen erkek hayvanların tacizleri, hoş olmayan cinsel hareketler, sık idrar yapma gibi problemler bitecektir.
Diğer dişi hayvanlarla yaşanan kavgalar azalacaktır. Zamansız ve değişik ırklarla çiftleşmeler olmayacaktır. Yavru bakma ve sahiplendirmenin zorlukları yaşanmayacaktır. Kısırlaştırılmış hayvanların eğitimi ve uyumluluğu, kısırlaştırılmayanlara göre çok daha iyi ve kolay olmaktadır. Sağlık açısından meme kanseri riski, kısırlaştırılmış petlerde kısırlaştırılmamış olanlara göre çok düşüktür. Yumurtalıklar ve rahim alındığından bunlara ait kist, kanser ve iltihaplanma gibi olası riskler ortadan kalkacaktır. Özellikle ileri yaştaki kısırlaştırılmamış dişi petlerde yumurtalık kanseri, rahim iltihapları tehlikeli ve sık karşılaşılan problemlerdir. Maddi açıdan bakıldığında kısırlaştırma operasyonu ekstra bir gider olarak düşünülebilir. Oysa daha sonra yapmanız muhtemel olan birçok harcamayı ortadan kaldırmaktadır.


 Kısırlaştırmanın zararı varmıdır. Varsa nelerdir?

Sağlıklı yapılan kısırlaştırma operasyonunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece operasyon sonrası oestrojen hormonunun azalması sonucu aşırı şişmanlık (Obesite) görülebilir. Bunu da uygun bir diet mama rejimi uygulayarak genellikle ortadan kaldırmak mümkündür. İleri yaşlarda kısırlaştırılan petlerde kısırlaştırılmayanlara göre daha fazla kemik erimesi görülebilir. Bununda tedavisi veteriner hekimin önereceği ilaçlarla gerçekleştirilir. Nadir de olsa bazı kısırlaştırma operasyonlarından sonra idrar tutamama veya tüy dökülmesi gibi hormonal yetersizliğe bağlı komplikasyonlar görülebilir.


 Kısırlaştırma hangi durumlarda sakıncalıdır?

Doğumdan hemen sonra veya yavrular sütten kesilmeden önce yapılan operasyonlar. Yalancı gebelik sırasında yapılan operasyonlar. Kızgınlık döneminde mümkünse operasyon yapmaktan kaçınılmalıdır.
Genel sağlık durumu uygun değilse operasyon yapılmamalıdır.


 Hamile bir dişiyi kısırlaştırabilir miyim?

Evet kısırlaştırabilirsiniz. Ancak bu işlemi hamileliğin erken dönemlerinde yaptırırsanız daha uygun olur.
Eğer bir zorunluk varsa gebeliğin son gününde dahi operasyon yaptırabilirsiniz.